Hirdetés
Hirdetés

Kedves Olvasó!

Minőségi passzívházat kizárólag csapatmunkával lehet építeni. Mi rendelkezünk egy olyan csapattal, melynek tagjai kiváló szakemberek, s tudnak jól együtt dolgozni. A jövő házépítési technológiáját velük együtt kívánjuk Önöknek bemutatni.

A következőkben Versegi Zoltán okl. építőmérnökkel ismerkedhetnek meg, aki a Budapesti Műszaki Egyetemen vízépítő mérnöki szakon végzett, s a csapatunkban építészeti előkészítő tervezéssel foglalkozik.

Bár a tervező csapatunkban nem én vagyok a legfiatalabb, úgy tudom, mégis én rendelkezem közülünk az építőiparban a legrövidebb gyakorlati idővel.

A Budapesti Műszaki Egyetemen 1987-ben szereztem az építőmérnöki oklevelet, s azonnal pályát változtattam. Vállalkozásba kezdtem, és közel 20 éven keresztül számítástechnikával foglalkoztam. Tevékenységem döntő részét vállalatirányítási rendszerek fejlesztése, illetve működtetése alkotta, de voltak más irányú szoftvereim is, a hazai piac egyik jelentős gyártója részére például készítettem légtechnikai eszközök méretezésre szolgáló programot.

A változást a 2005-ös esztendő hozta meg számomra, amikor ifj. Pászti-Tóth Gyula barátom vállalkozásába betársulva újra rátaláltam az építőmérnöki szakmára. Közös munkánk során a tervezői tevékenység azon részeit szándékoztam elsajátítani, amelyek a vállalkozásunkból hiányoztak, illetve amelyekkel erősíthettük azt. Így szereztem gyakorlatot a 3D-s látványtervek készítése, a vasbetonszerkezetek tervezése és az épületek energetikai méretezése terén.

Kormanik Ottó „passzívházas csapatához” a csongrádi kertvendéglő speciális bővítésének tervezési munkálatai révén csatlakoztam. Az építési engedélyezési eljáráshoz elkészített terveinket átdolgozva kezdtük megismerni a passzívház technológiát. A felmerült újabb és újabb problémákra folyamatosan kerestük az izgalmas, érdekfeszítő megoldásokat, miközben vizsgáltuk az építkezéshez felhasználható anyagokat, technológiákat. Sikerült egy olyan rendszert és egy olyan tervet összeállítani, amellyel bátran nekivághatunk a kivitelezésnek.

Az első lépéseket megtettük, már csak haladnunk kell a jövő technológiáját mindenki számára elérhetővé tevő, egyre könnyebben járható úton.