Hirdetés
Hirdetés

Kedves Olvasó!

Minőségi passzívházat kizárólag csapatmunkával lehet építeni. Mi rendelkezünk egy olyan csapattal, melynek tagjai kiváló szakemberek, s tudnak jól együtt dolgozni. A jövő házépítési technológiáját velük együtt kívánjuk Önöknek bemutatni.

A következőkben Varga-Dudás József okl. mélyépítő üzemmérnökkel ismerkedhetnek meg, aki a csapatunkat felelős műszaki vezetőként és műszaki ellenőrként erősíti.

 

Tanulmányaim, tapasztalatszerzéseim

Az építőipari kötődésemet jól mutatja, hogy középfokú tanulmányaimat Szegeden, a Vedres

István Építőipari Szakközépiskolában kezdtem. Az 1982-ben tett sikeres érettségi után – az akkori Pollack Mihály Műszaki főiskolán államvizsgázva – 1985-ben lettem mélyépítő üzemmérnök.

Friss diplomásként egy országos cég vidéki építésvezetőségén helyezkedtem el. A rendszerváltás után dolgoztam az államigazgatásban és társas vállalkozásban, Magyarországon és Romániában egyaránt. Ingatlan-beruházói szereptől a tervezésen, engedélyezésen és a kivitelezésen át az üzemeltetésig szinte minden területen, beosztottként és ügyvezetőként is tevékenykedtem. Mindeközben felelős műszaki vezető és műszaki ellenőr jogosultságot kér-tem és kaptam.

Az elmúlt években pályázatírással, költségvetés készítéssel, felelős műszaki vezetéssel és műszaki ellenőrzéssel foglalkoztam.

 

Út a passzívházhoz

A szabályok változása és az energiaárak folyamatos emelkedése miatt egyre nagyobb figyelemmel követtem az energiatakarékos építőipari megoldások irányába mutató elképzeléseket, szerkezeti megoldásokat. Külön figyelmet fordítottam az ezekben felhasználható anyagok és technológiák fejlődésére. Az évek során kialakult szakmai és személyes ismeretség alapján ifj. Pászti-Tóth Gyula révén ismerkedtem meg Kormanik Ottóval, aki meghívott a csapatába.

Mindannyian valljuk, hogy minden egyes kiválóan működő passzívház megépítéséhez három alapvető kritériumnak kell megfelelni, ezek: a minőség, a tudatosság és a csapatmunka.

 

A minőség

Bármely ingatlan esetében a szerkezeti, a használati és az esztétikai kritérium a legfontosabb.

A szerkezettel szemben támasztott fontosabb elvárások: a biztonság, az időtállóság és a költséghatékonyság. A vasbeton tartószerkezet mindhárom követelménynek magas szinten felel meg.

A használattal kapcsolatos elvárások: a magas komfortosság, a kellemes élettér (az élhetőség), a belső variálhatóság, az alacsony üzemeltetési költségek, valamint az összesített környezetterhelés a teljes élettartamra vetítve (az „ökológiai lábnyom”). Mivel a zárt tér hő-, hang- és elektromos szmog elleni szigeteltsége nagyon jó, a passzívház teljes élettere mentes az allergiát okozó részecskéktől. A hagyományoshoz képest a passzív épületnél további előnyt jelent, hogy a belső válaszfalak a rendszerben könnyen mozgathatóak, ennek ellenére a karbantartási igénye a hagyományoséval azonos.

A passzívház energiaszükséglete négyzetméterenként 15 kWh-nál kevesebb, a megépült épületek átlagértéke 9 és 15 kWh közötti. (A hazai első 9 kWh-s lakóházat Kormanik Ottó cége építette Kiskunfélegyházán.) Az építtetőknek érdemes tudniuk, hogy a modernnek tekinthető, de hagyományos technológiájú épületek energiafelhasználásának mértéke négyzetméterenként 150-350 kWh!

A passzívház építésénél döntően természetes anyagot használunk, a még alkalmazott, nem újrahasznosítható anyagok helyettesítésén folyamatosan dolgozunk.

A passzív épület a használattal kapcsolatos követelményeknek is jól, illetve kiválóan megfelel. Az esztétikai szempontok érvényesítésénél is nagyon kevés korlátozást kell figyelembe venni.

A valóban passzív épületek kivitelezésénél végzett munka csak kiváló lehet, a minőséget ugyanis mindenkor független minősítő által kiállított minősítési tanúsítvány igazolja.

 

A tudatosság

A jelenlegi építőipari környezetben a megrendelők a tervezést szükséges rossznak tarják. Olyan többletköltségnek, melynek nincs hozadéka, ezért próbálják annak költségeit lefaragni.

A lakossági építkezések 99 százalékában kiviteli terv egyáltalán nem készül. A kivitelezés így többnyire rögtönzések sorozatává válik, melyek egy része bosszantó és költséges kompromisszumokra kényszeríti a beruházásban résztvevőket.

A passzívház építésének egyik legfontosabb tényezője a megvalósítás teljes folyamatát végigkísérő tudatosság.

Mivel a megrendelőnek nagyon sok olyan adatot kell szolgáltatnia, amelyet más esetben nem kérdeznek meg tőle. A megbízó a tervezőkkel – nemcsak az építész-, hanem az elektromos- és a gépésztervezővel is – együtt gondolkodva jut el a kivitelezési tervekig.

Valljuk: inkább száz összegyűrt papír, mint egy kényelmetlen ház!

 

A csapatmunka

Az építőipari kivitelezés minden korban sokszereplős tevékenység volt, s ez a helyzet a mai napig nem változott.

A passzívházak tervezése során az egyedi megoldások kidolgozásában csapatunk minden tagja részt vesz. A közösen megalkotott elképzelés, a pontos tervezés, a gondos előkészítés együttesen eredményezi a hagyományos építkezésnél szükségeshez képest kevesebb élőmunkát, s rövidebb kivitelezési időt.

A megvalósítás folyamatában minden szereplőnek pontosan meghatározott a maga feladata és a felelőssége.

Felelős műszaki vezetőként feladatom a megrendelő elképzeléseinek tervek szerinti, pontos kivitelezése, vagyis a tényleges megvalósítás irányítása.

Az építkezések során felmerülő problémákat különböző helyzetekben már igen sokszor megtapasztaltam, így viszonylag könnyen megtalálom a mindenki számára elfogadható megoldásokat.

 

A minősítés

E folyamat során a Passivhaus Institut Darmstadt feltételeit hiánytalanul teljesítjük, így az általunk épített házak „Minőségellenőrzött PASSZÍVHÁZ Dr. Wolfgang Feist” tanúsítványt kapnak.

Kizárólag a kiállított minőségi tanúsítvány tehet minden szereplőt elégedetté, e csapatban ezért a célért dolgozunk mindannyian.

Varga-Dudás József