Hirdetés
Hirdetés

A legszigorúbb ellenőrzés garantálja a minőséget

2012. Január 26.

Megkezdődött a Turbó Turista Panzió és Szolgáltatóház építésének műszaki előkészítése. Ha az időjárás is engedi, a kivitelezési munkákat – melyek hónapokat késtek a bürokratikus engedélyeztetési eljárások miatt – február 8-a után kezdik. Az építkezés a ma hazánkban alkalmazott legszigorúbb minőségi ellenőrzés mellett zajlik. A passzívház technológia alkalmazása miatt Közép-Európában a kategóriájában valószínűleg egyedülállónak számító beruházást folyamatosan személyesen kíséri figyelemmel Egey Tamás, az ÉMI Nonprofit Kft. Debreceni Minőségellenőrző Állomása és laboratóriuma vezetője, valamint Lengyel Barnabás Mihály, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az ÉMI Nonprofit Kft. szakmai tanácsadója, energetikai igazságügyi szakértő. A minősítésre a darmstadti Passzívház Intézet szakértőjét, Sariri-Baffia Enikőt kérték fel.

A Turbó Turista Panzió és Szolgáltatóház építése során a „szuper ellenőrzési tevékenység” (labor- és helyszíni vizsgálatokkal támogatott műszaki ellenőrzés, minőség-biztosítás, szuper kontrolling) végzésében az ÉMI Nonprofit Kft. www.emi.hu minőség-ellenőrző állomása és laboratóriuma vezetője, Egey Tamás építési műszaki ellenőr személyesen közreműködik, így a kivitelezés mindvégig a hazánkban igénybe vehető legszigorúbb ellenőrzés mellett zajlik.

A beruházás generálkivitelezője, a KOP-PASSZ, illetve a HUN-HON-technológiát kidolgozó, s idén bevezető Kormanik és Társai Kft., melynek vezetője, Kormanik Ottó hangsúlyozta: a panzióból és nagyméretű konferenciateremből álló új épületegyüttes alacsony energetikájú létesítmény, amely – a tudomása szerint – Közép-Európában egyelőre egyedülálló lesz, éppen ezért a legszigorúbb ellenőrzésekkel garantálják a kiváló minőséget. A kivitelezés energetikai szakmai felügyeletét a cég részéről Kucsera Mihály végzi. A leendő vendéglátóipari egység épület-energetikai tanúsítását Lengyel Barnabás Mihály, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az ÉMI Nonprofit Kft. energetikai szakmai tanácsadója, energetikai igazságügyi szakértő vállalta fel. Kormanik Ottó úgy véli, e kiemelt figyelem jól jelzi, hogy Csongrádon hamarosan a nemzeti energiagazdálkodás átalakításához is nívós példát mutató beruházás kezdődik.

Az építési folyamat minőségbiztosítási dokumentumait, s az előtanúsítványait is az ÉMI Nonprofit Kft. állítja majd ki, ami Kormanik Ottó szerint a technológia életképességével kapcsolatban a szakma számára is egyértelmű, vitathatatlan garanciákat jelent. A minőségbiztosítási dokumentumokat a tervező, ifj. Pászti-Tóth Gyula folyamatosan figyelemmel kíséri, a kivitelezést is mindvégig ellenőrzi. A minősítésre a darmstadti Passzívház Intézet passzívház-minősítési joggal rendelkező szakértőjét, Sariri-Baffia Enikőt kérték fel.

A HUN-HON-technológia – amely csapatmunkával készült – nem csak a különösen kedvező energiafelhasználást eredményező passzívház-technológia alkalmazását, hanem az ősi magyar házépítési gyakorlatot is magában foglalja. A generálkivitelező éppen ezért különösen fontosnak tartja, hogy a lehető legtöbb alapanyagot helyben, vagy az építkezés környékén szerezzék be. A szigetelés során alkalmazott üveghabot is negyven kilométerről, egy új hódmezővásárhelyi üzemből tudják Csongrádra szállítani. A konkrét építési munkákat Varga-Dudás József építésvezető, építőmérnök irányítja. A kivitelezést végző Laczkó Zsolt kőművesmester is csongrádi egyéni vállalkozó, aki Kormanik Ottó szerint nagyon jó választás volt, hiszen már az előkészítő munkák idején is kiválóan bizonyítja, hogy a munkatársaival együtt képes a technológia szigorú szakmai követelményeinek maximális betartására.

A Kormanik és Társai Kft. Jász-Nagykun-Szolnok megyei cég, ezért Kormanik Ottó különösen örül annak, hogy az új technológia sorsát folyamatosan figyelemmel kíséri Sági István (Fidesz), a megyei 5-ös számú országgyűlési választókerület képviselője. Mivel a munka sikeres elvégzése után e technológiát be lehet illeszteni a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által kiírt tornaterem-, szociális-, valamint pályakezdő fiatalok lakásépítési programjába.

Forrás: CsongrádiHírek.hu