Hirdetés
Hirdetés

KOP-PASS Rendszer – elérhető passzív lakóépületek

2012. Február 16.

A Kormanik-Pászti Passzív (KOP-PASS) Rendszer egy speciális építési technológia alkalmazása, amelyet a Kormanik és Társai Kft. vezetője, Kormanik Ottó a cége főmérnökével, ifj. Pászti Tóth Gyulával 2011-ben dolgozott ki. A rendszer biztonsággal teljesíti a passzívház paramétereit, de a kivitelezés egyszerűbb, pontosabb, s alig igényel szakképzett munkaerőt. A kivitelezés során egy megfelelően képzett szakember irányítása mellett építési feladatok végzésében jártassággal nem rendelkező munkaerő is biztonsággal alkalmazható. Az így létrehozott épületszerkezet biztosítja a legszigorúbb statikai és távlati uniós energetikai normatívák teljesítését, s társítható a leghagyományosabb és a legkorszerűbb épület-gépészeti technikákkal is.

A passzívház a 80-as évek végén kidolgozott technológia, amely alkalmazása révén az első lakóépületet 1990-ben a németországi Darmstadtban építették. A szabvány gondozásáért és a minősítésért felelős Passivhaus-Institutot 1996-ban hozták létre. Azóta csak az nevezhető passzívháznak, amely megfelel az intézet követelményrendszerének. Európában eddig mintegy harminckétezer passzívház épült, melyek az átlagosnál magasabb építtetői igényeket elégítenek ki.

A passzívház-technológiát az elsők között alkalmazta Magyarországon Kormanik Ottó, aki a munkatársaival Kiskunfélegyházán építette meg az országban a legjobb minősítést elért passzív lakóépületet.

A minősítés szerint e ház éves fűtési költsége mindössze 14 ezer 350 forint. Egy ilyen lakóépület kulcsrakész átadását ma már akár hat-nyolc hét alatt vállalják.

A minősített passzívház éves fűtési energiaigénye nem haladhatja meg a 15 kWh-t, a kiskunfélegyházi ház 9 kWh energiaigényű, vagyis a fűtése az új energetikai tanúsítvány szerint épülő hagyományos épületekének kevesebb, mint a tizedéből megoldható.

A passzívházak minél szélesebb körű elérhetősége érdekében Kormanik Ottó 2011-ben Pászti Tóth Gyulával, a cége főmérnökével kidolgozta a KOP-PASS Rendszert. A Kormanik és Társai Kft. speciális technológiájának lényeges eleme, hogy olyan habüveg szigetelést alkalmaznak, amely a hulladéküveg újrahasznosítására létrehozott hódmezővásárhelyi üzemben is előállítható. A kivitelezés során további, különösen fontos előny, hogy – az átlagosnál jóval részletesebb kivitelezési terveknek, valamint a gondos és pontos előkészületeknek köszönhetően – a kivitelezési munkafolyamatoknál a szakipari munkák kivételével, képzett munkaerő alig szükséges. A segédmunkaerő lehet például pék, bányász, szakács, vagy más, az építőipartól távol álló foglalkozású, illetve teljesen képzetlen is, hiszen néhány órás betanítás után szinte bárki munkába állhat, csak az a fontos, hogy tisztességesen akarjon dolgozni.

A hazai előállítású építési anyagok előtérbe helyezése, valamint az újrahasznosítható építőanyagok alkalmazása is eredményezi, hogy a KOP-PASS technológiával épülő lakóházak a passzívházakénál húsz százalékkal olcsóbban kivitelezhetők.

Telepszerű kivitelezés alkalmazása esetén a költségek tíz, vagy akár tizenöt százalékkal is alulmúlják a hagyományos technológiájú épületek építési költségeit.

Forrás: CsongrádiHírek.hu