Hirdetés
Hirdetés

Startol az európai mintaberuházás

 

2012. Február 29.

A hivatali bürokraták időhúzó tevékenysége, majd az időjárás viszontagsága is hozzájárult ahhoz, hogy a tervezett időponthoz képest öt és fél hónappal később, a mai napon tarthatták meg az európai mintaberuházás kezdése előtti utolsó stábértekezletet a leendő Turbó Turista Panzió és Szolgáltatóház helyszínén. A vendéglátó egység a Kertvendéglő bővítésével, közel százmillió forint befektetéssel létesül. A magánberuházás során a Kormanik és Társai Kft. mérnökei által kidolgozott KOP-PASS technológiát alkalmazzák, így a létesítmény Közép-Európában a kategóriájában az első olyan lesz, amelyben nem kell alkalmazni hagyományos fűtést és hűtést, a belső hőmérséklete mégis folyamatosan ideális lesz.

Hivatalos minősítést elérő passzívházként építi meg a Komanik és Társai Kft. a csongrádi fürdő szomszédságában az új panziót, melynek földszintjén egy százhúsz férőhelyes, éttermi szintű vendéglátóhelyként is használható rendezvénytermet létesítenek. A megrendelő igényei szerint a létesítményt úgy alakítják ki, hogy abban hagyományos fűtés és hűtés alkalmazása nélkül is tartható lesz az ideális 21-23 C-fok.

A ma még különlegesnek számító technológiát hazánkban az elsők között alkalmazta Kormanik Ottó, aki az ország legjobb minősítésű passzív lakóépületét Kiskunfélegyháza Bankfalu városrészében építette. A csongrádi származású gépészmérnök, Börcsök András által rendelt családi ház négyzetméterenként 9 kWh fűtési energiaigényű, így a nettó 170 négyzetméter alapterületű ház éves fűtési költsége nem éri el a tizenötezer forintot.

A Kormanik és Társai Kft. – a KOP-PASS technológia egyik fontos alappillére szerint – elsősorban helyi partnerekkel, valamint helyben, illetve a lehető legkisebb távolságon belül beszerezhető minőségi alapanyagokkal valósítja meg a létesítményt. Mivel Közép-Európában bizonyosan ez lesz az első összetett funkciójú vendéglátó tevékenységet magába foglaló passzívház, ezért a kivitelezés során egyetlen közreműködő sem engedheti meg magának a hibázás lehetőségét. A cég vezetője, Kormanik Ottó szerint ez a stabil elhatározás végigkíséri a teljes beruházást, így már a csütörtök délelőtti „első kapavágásra” is igaz lesz.

A beruházás csak minimálisan befolyásolja a Kertvendéglő működését, így a kiépített, s a tavasz beköszöntével ismét üzemelő kalandpályának is csak egy kis részét kell átmenetileg használaton kívül helyezni.

Forrás: CsongradiHirek.hu