Hirdetés
Hirdetés

Százhúsz nap alatt elkészül az épület

2012. Március 3.

Március első két napján már az alapozási munkák jelentős részét elvégezték a leendő Turbó Turista Panzió és Szolgáltatóház építői. A szerkezeti kivitelezést a csongrádi Laczkó Zsolt kőművesmester által alapított cég végzi. A generálkivitelező Kormanik és Társai Kft. ügyvezető igazgatója, Kormanik Ottó szerint a megfelelő előkészítésből adódó, s a kivitelezésben közreműködők pontos, jól összehangolt tevékenységének is köszönhető, hogy a beruházás szinte példátlanul gyors tempóval startolt. A cégvezető már most biztos abban, hogy az épület százhúsz nap alatt kulcsrakész lesz.

A Kormanik és Társai Kft. mérnökcsapata által kidolgozott KOP-PASS technológia alkalmazására, a HUN-HON rendszerű épületek létesítésére alapította Laczkó Zsolt csongrádi kőművesmester a Laczkó HUN-LAK Építőipari Kft.-t. Március elsején kezdték meg a Turbó Turista Panzió és Szolgáltatóház kivitelezési munkáit, s – mint a fotóinkon is látszik – már a második napon a tömbbeton-alapokat készítették. Ezt az alapozási módszert nem a gyorsaság, hanem kifejezetten az építési terület körüli fák gyökérzetének megóvása érdekében alkalmazzák.

A passzívházak gyors építése esetében sem szokványos, hogy már az első napokban „kilépnek a földből”, itt pedig ez már a második nap végére bekövetkezett. A generálkivitelező Kormanik és Társai Kft. vezetője, Kormanik Ottó szerint Laczkó Zsolt és csapata eddig kitűnően bizonyított. Úgy véli, ha tudják tartani a mostani tempót, s a következő napokban az időjárás is kedvezően alakul, az önmaguk elé kitűzött határidő tartható lesz, vagyis június végére kulcsrakész az épület.

A kivitelezés során Laczkó Zsolt csütörtök reggel a kisebb-nagyobb beruházásai során hat-nyolc éve együtt dolgozó csapatával kezdte meg a munkát. Számukra ez az első passzívház, így önmaguk előtt is bizonyítaniuk kell. A generálkivitelező mérnökcsapata sem egyszerű feladatot vállalt fel, hiszen ilyen épület Közép-Európában még nem készült, sőt, pontosan ilyen – összetett funkciójú, passzívház technológiájú – vendéglátó komplexum még Európában sem létesült.

Mivel az első két napon mindkét cég teljes csapata példaértékű munkát végzett, Laczkó Zsolt biztos abban, hogy mindvégig képesek lesznek a lehető legkisebb hibával dolgozni. Ez annál is inkább szükséges, mert egy kilencszobás panzió, s egy oktatásra, vagy akár nagyszabású alkalmi rendezvényekre is használt, egy légterű, százhúsz férőhelyes konferenciateremben hagyományos fűtés és hűtés nélkül kell majd biztosítani az állandó, 21-23 C-fok belső hőmérsékletet. Tekintettel arra, hogy az időjárási tényezőktől, valamint a szobák, s a nagyterem kihasználtságától függetlenül is garantálni kell a stabil működést, a gépészeti megoldások eredményes alkalmazása érdekében a felépítményt a terveknek száz százalékosan megfelelve kell létrehozni.

Az első KOP-PASS zsalurendszer is most vizsgázik, vagyis a hazai építési rendszer első reformlépéseit a következő hetekben Laczkó Zsolték teszik meg. A későbbiekben a KOP-PASS technológia, valamint a HUN-HON rendszer alkalmazásával lehet majd hatékonyan alkalmazni a magyar fejlesztésű kivitelezési módszert, ami passzívház építését jelenti, ám a klasszikus passzívházakéhoz képest kiválóbban idomul az építtető igényeihez. Ráadásul lehetővé teszi a helyben fellelhető alapanyagok, s a helyi munkaerőpiacon elérhető, szakképzett, illetve szakirányú képzettséggel nem rendelkező munkaerő alkalmazását is.

A kivitelezés során a lehető legkisebb zaj- és porterhelés éri majd a környezetet, ami e technológia esetében általánosnak számít, a hely sajátos elhelyezkedése miatt viszont különösen fontosnak számít, hiszen az építési terület egyik felét emeletes tömbházak övezik, a másik felén pedig a városi gyógy- és strandfürdővel szomszédos. A kivitelezők ígérik, hogy a jó idő beköszöntével a strandolókat sem zavarják, s a környező házakban nyitott ablaknál sem lesznek majd a megszokottnál nagyobbak a külső környezetből származó „zavaró tényezők”.

Forrás: CsongradiHirek.hu