Hirdetés
Hirdetés

Üveghabbal szigetelnek (fotókkal, videóval)

2012. Március 20.

Negyven centiméter vastag üveghabréteggel szigetelik a passzív technológiával létesülő Turbó Turista Panzió és Szolgáltatóház épületét. Az alapozási munkák az ünnepi hétvége előtt befejeződtek, a milliméterre pontos gépészeti előkészítés pedig szerdára készül el. A hét derekán megkezdik a különleges, hazánkban teljesen újnak számító technológia, az üveghab-szigetelés kivitelezését. A hulladéküveg feldolgozásával készülő speciális granulátumból a hét második felében mintegy száz köbmétert használnak fel.

A passzívházak építésére specializálódott, s a HUN-HON technológiát kidolgozó Kormanik és Társai Kft. vezetője, Kormanik Ottó komoly várakozással tekint a hét második felére, az üveghabot ugyanis a későbbiekben nem csak talajszinti, padozat alatti szigetelésre, hanem az általuk épített házak falainak létrehozásakor is alkalmazni kívánják. Az üveghab ma még annyira újnak számít, hogy a hazai gyártásának még mindig csak az előkészületei zajlanak, ezért a felhasználásra kerülő anyagot a héten egy németországi gyárból szállítják Csongrádra.

Az üveghabban rejlő lehetőségek kihasználása érdekében az ÉMI Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. megkezdte a granulátum bevizsgálását. Mivel az ÉMI Kft. e csongrádi beruházást teljes körűen minősíti, az anyag gyakorlati alkalmazását már a héten fokozott figyelemmel kísérik.

Az üveghab többféle, másként nehezen újrahasznosítható hulladéküveg feldolgozásával készül. A csongrádi építkezéshez még a GEOCELL Schaumglas GmbH szállítja a granulátumot, hamarosan azonban megkezdi a magyarországi gyártást az az Energocell Hungária Kft. Hódmezővásárhelyen, amely – információink szerint – hazánkban rövid időn belül két további helyen is gyártóbázist létesít.

A habüveg-granulátum egy magas hőszigetelő képességű anyag, amely – padozat alatti, könnyű hőszigetelő töltésként – rengeteg egyedülálló tulajdonsággal rendelkezik. Tömörített töltésnél például a terhelhetőség a tömörítés mértékével szabályozható, véd a felfelé jövő nedvesség ellen (a köztes térben a víz lefolyik), ellenáll a baktériumoknak, a fagynak, az „öregedésnek”, a nedvességnek és a rágcsálóknak. Az újrahasznosított üveghulladék-alapanyag felhasználásával pedig kiváló energiaegyensúlyt teremt. Semmiféle káros anyagot nem tartalmaz, s igen könnyű – egy köbméter súlya mindössze százötven kilogramm körül alakul.

Videók: YouTube

Forrás: CsongrádiHírek.hu

http://www.kormanikkft.hu/images/stories/kormanik_kft_passzivhaz_koncepcio_prezentacio.pdf