Hirdetés
Hirdetés

A magyar technológia sikere (fotókkal, videóval)

2012. Március 27.

A Tiszazug országgyűlési képviselője is kiemelt figyelmet fordít a passzívház technológia átgondolásával, a HUN-HON rendszer alkalmazásával létesülő csongrádi Turbó Turista Panzió és Szolgáltatóház építésére. A fideszes politikus érdeklődésének elsődleges oka: a módszer teljes mértékben illeszkedik a kormány energiatakarékosságra és környezetvédelemre, valamint a nemzeti értékek előtérbe helyezésére vonatkozó elképzeléseihez. Az elmúlt héten Sági István személyesen is megtekintette a beruházási helyszínt, ahol a hét végére elkészült a padozat alatti különleges szigetelés, melyhez másfél kamionnyi, hulladéküveg feldolgozásával készült üveghabot építettek be.

Az elmúlt hónapokban három minisztérium szakemberei foglalkoztak behatóan a Kormanik és Társai Kft. által kidolgozott, passzívházak építését célzó, „honosított” technológia ügyével. A HUN-HON rendszer lényege ugyanis egy kifejezetten nemzeti érdekeket előtérbe helyező gondolkodásmódot tükröz, ami magában foglalja a német precizitással kidolgozott passzívház technológia összes meghatározó elemét. A HUN-HON rendszer viszont hazai gyártású építőanyagok beépítését, az adott beruházás közvetlen környékén fellelhető legtöbb alapanyag felhasználását, továbbá nem kizárólag magasan képzett szakemberek alkalmazását tűzi ki célként. Nem véletlen, hogy a csépai székhelyű cég (a cégvezető, Kormanik Ottó ugyanis csépai lakos, ezért minden vállalkozási tevékenységét székhely szerint e faluhoz köti – a szerk.) e tevékenysége iránt bő egy éve érdeklődik a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 5-ös számú országgyűlési választókerület képviselője, Sági István is. A fideszes politikus szerint egyértelmű, hogy a HUN-HON rendszer, és a hozzá kapcsolódóan kifejlesztett KOP-PASS technológia teljes mértékben illeszkedik az Orbán-kormány gazdaságélénkítési és -fejlesztési elképzeléseihez.

Hazánk gazdasági helyzetén több ezer milliárd forinttal javíthatna egy hatékonyan ésszerűsített nemzeti energiafelhasználási stratégia megvalósítása, melynek egyik alapját jelentheti az új technológiával épült lakóházak és közcélú épületek létrehozásának ösztönzése. A közeljövőben Sági István szerint komoly remény lehet arra, hogy a Kormanik és Társai Kft. által kidolgozott rendszer az egész országban elterjedjen, melyhez akár bérlakás építési program is hozzárendelhető. Az oktatási intézmények fejlesztésénél a képviselő szerint alapvető cél, hogy a mindennapos testnevelés fokozatos bevezethetősége érdekében létesülő új tornatermek és tornacsarnokok esetében is ezt a technológiát alkalmazzák, hiszen ha egy-egy ilyen létesítmény esetén nem szükséges a hagyományos fűtés alkalmazása, az már önmagában is intézményenként több millió forint évi megtakarítást eredményezhet, ami nemzetgazdasági évente több milliárd forintot tehet ki. Ráadásul a rendszer kiválóan bekapcsolható a közmunka programba is, hiszen az ilyen építkezéseknél nem csak szakirányú képzettséggel rendelkező munkavállalók alkalmazhatók. Mivel a passzívházak sajátossága a speciális légrendszer, amely az épületben lévő levegő por- és csíramentesítését is biztosítja, Sági István úgy véli, az óvodalétesítések, vagy akár a bölcsődeépítések esetén is kiválóan alkalmazható.

A csongrádi építkezésen járva Sági István egyeztetett a Kormanik és Társai Kft. főmérnökével, ifjabb Pászti-Tóth Gyulával is, aki középiskolában tanít szakmai tárgyakat, s alapvetően fontosnak tartja, hogy a diákok már a szakmai alapok elsajátításánál megismerjék az effajta építésben rejlő lehetőségeket. Az ötletet Sági István is maximálisan támogathatónak tartja, hiszen ez a műszaki tudásszerzésen túl egy újfajta gondolkodás elsajátítására is ösztönzi a fiatalokat. Lapunk érdeklődésére, miszerint e téren milyen előrelépés várható, a honatya elmondta: a minisztériumi szakmai prezentációkon is szóba került, hogy a felsőoktatási szakmai képzésbe mindenképpen bevezetik a passzívház technológiát és a HUN-HON rendszert. Szerinte ezért is fontos, hogy a csongrádi referencia-beruházást az első kapavágástól ellenőrzi, s már a tervezési folyamatok óta figyelemmel kíséri az Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Nonprofit Kft, így ugyanis az energia- és egyéb lobbik érdekét sértő új technológiával szemben várható támadásokat egyszerűbben ki lehet majd védeni.

A témával hónapok óta foglalkozó minisztériumok szakemberei Sági István információi szerint eddig csak elismerősen szóltak a Kormanik és Társai Kft. elképzeléseiről, terveiről, valamint a cég munkatársai által kidolgozott HUN-HON rendszerről és a KOP-PASS technológiáról. A fideszes képviselő éppen ezért bízik abban, hogy már a jövő évi költségvetés készítésénél egyértelműen megtestesül e szándék, s a kormány és az országgyűlés elvi támogatásán túl a mihamarabbi lépések megtételéhez állami szinten hozzárendelik a szükséges pénzügyi forrásokat is. Sági István meglátása szerint ez esetben nemzetgazdasági szinten minden egyes forint már rövid távon sokszorosan megtérülhet, középtávon pedig elősegítheti hazánk kilábalását az egyre szorítóbb adósságcsapdából.

A referencia-építkezésen az elmúlt héten két nap alatt elkészült a talajszinti, padozat alatti szigetelés, amelyhez – kényszerűségből – Németországban készült üveghabot használtak. A kifejezetten nagy nyomásszilárdságú anyag gyártását – a hazánkban keletkező üveghulladék feldolgozásával – hamarosan megkezdi Hódmezővásárhelyen az Energocell Hungária Kft., amely – készülve a várhatóan rohamosan növekvő piaci igényekre – az országban rövid időn belül további két gyártó-telephely létesítését is tervezi.

Forrás: CsongrádiHírek.hu