Hirdetés
Hirdetés

Tetőzik a fürdő melletti panzióépítés

2012. Május 21.

Rövidesen a tetőszerkezet építését is megkezdhetik a Közép-Európában egy ideig bizonyosan egyedülállónak számító Turbó Turista Panzió és Szolgáltatóház építői. Az elmúlt három hétben a kivitelezők több olyan bravúros logisztikai és technológiai megoldást alkalmaztak, amely a város és a helyszín sajátosságaiból adódik. Ami biztos, generálkivitelező Kormanik és Társai Kft. vezetője és főmérnöke által kidolgozott KOP-PASS-zsalurendszer jól vizsgázott, s – a HUN-HON-technológia kidolgozója, Kormanik Ottó szerint – a kivitelezést végző cég, a csongrádi székhelyű Laczkó HUN-LAK Építőipari Kft. is kiválóan teljesíti az átlagos építkezésekhez képest sokkal magasabb szintű elvárásokat.

A hatalmas, előre gyártott födémelemek helyszínre szállítása, valamint azok beemelése okozta májusban az egyik legtöbb fejtörést a Turbó Turista Panzió és Szolgáltatóház kivitelezői számára. Kis szerencsével, s megfelelően felkészült, gyakorlott szakemberek közreműködésével azonban a vártnál sokkal gyorsabban sikerült leküzdeni a nehézségeket, s pár óra alatt a helyére kerültek a hatalmas betonelemek.

A KOP-PASS-zsalurendszer elsőként április második felében összeszerelt elemei kiválóan vizsgáznak. A generálkivitelező Kormanik és Társai Kft. vezetőjétől, Kormanik Ottótól megtudtuk: Laczkó Zsolt csongrádi kőművesmester cége, a Laczkó HUN-LAK Kft. bebizonyította, hogy a speciális építőipari munkákat helyi vállalkozással és helyi munkaerővel kell végeztetni, hiszen az esetlegesen adódó problémákra a leggyorsabban ők tudnak hatható megoldásokat találni. Ráadásul nekik a közvetlen lakókörnyezetük előtt is bizonyítaniuk kell a tudásukat, a szakértelmüket, manapság ugyanis a jelenlegi és a majdani építtetők együttes elégedettsége számít a legjobb reklámnak.

A beruházást a szakma is árgus szemmel figyeli, az európai passzívházak között ugyanis a csongrádi Turbó Kft. leendő létesítménye nem csak az összetett, speciális funkciója miatt számít egyedülállónak. Mint korábban megírtuk, a Turbó Turista Panzió és Szolgáltatóház nem klasszikus passzívház lesz, itt már a HUN-HON-rendszer azon iránymutatásait is alkalmazzák, amelyek a legmodernebb technológiai tudást ötvözik az elődeink által alkalmazott építészeti megoldásokkal. Kormanik Ottó hangsúlyozta: nem véletlen, hogy ÉMI Nonprofit. Kft. nem csak minősíti a beruházást, hanem a gesztori feladatokat is felvállalta, sőt, már május második felében elvégeznek egy, az eddig alkalmazott teljes technológiai folyamatot érintő ellenőrzést is.

Az építtető elégedettségét talán leginkább az jelzi, hogy – a Kormanik és Kft.-vel karöltve – egy újabb idegenforgalmi beruházás előkészítésébe kezdtek, amely során ismét a HUN-HON rendszert alkalmazzák majd. A Turbó Kft. tulajdonosainak e tervéről még csak annyit sikerült megtudnunk, hogy az elindíthat egy új, Csongrádon ma még csak nyomaiban létező idegenforgalmi szakági fejlődést, ami hosszú távon a város gazdaságának egészére is pozitívan kiható turizmus meghonosodásához, majd rövid időn belüli megerősödéséhez vezethet.

Forrás: CsongrádiHírek.hu