Hirdetés
Hirdetés

Forradalmi újítások az új panzió szigetelésénél

2012. Június 14.

Napokon belül befejezik a szigetelési munkákat a passzívházként épülő Turbó Turista Panzió és Szolgáltatóház szerkezetén. A padozat alatti üveghab-szigetelés alkalmazása technológiai újdonságnak számít, míg a nyílászáróknál alkalmazott új szigetelőanyag forradalmi újítás, s egyúttal a magyar mérnöki találékonyság egyik bizonyítéka.

Tömörítéssel használták az üveghabot a csongrádi Turbó Turista Panzió és Szolgáltatóház építkezésének nyitányaként, s az új, hazánkban még alig alkalmazott módszer itt is bevált. Ezt követően a Kormanik és Társai Kft. vezetője, Kormanik Ottó, valamint a cég főmérnöke, ifjabb Pászti-Tóth Gyula által kidolgozott KOP-PASS eszközrendszer is kiválóan vizsgázott. S bár az időjárás jobbára kedvező volt, a logisztikai problémák és a munkanapok átrendezése hátráltató tényezőnek bizonyult, mégis máig kiváló ütemben haladnak a munkálatok.

A generálkivitelező ilyen tempó és minőségi munka láttán csak elégedett lehet – nyilatkozta érdeklődésünkre Kormanik Ottó, aki az építkezés pillanatnyi állásáról szólva hangsúlyozta: ez idáig minden a terv szerint halad, s már az is bebizonyosodott, hogy a csak Csongrádon alkalmazott új technológiák mellett a forradalminak számító új anyag is kiválóan funkcionál. A nyílászáróknál alkalmazott új szigetelőről a cégvezető egyelőre csak annyit árult el, hogy az egy Amerikai Egyesület Államokban kifejlesztett anyag magyar továbbgondolásának az eredménye. Mint mondta, az építőiparban évtizedek óta dolgozó mérnökök számára is szinte hihetetlennek tűnhet, hogy a panzió főfalainál alkalmazott, harminc centiméteres szigetelőrétegnél hatékonyabban funkcionál az a pár centiméter vékony anyagréteg, amelynek itthon fejlesztették ki a folyékony, a felhordás után viszont kellőképpen gyorsan szilárduló változatát. Ennek az újításnak a próbáját a csongrádi panzió generálkivitelezője és az alvállalkozója, a csongrádi székhelyű Laczkó HUN-LAK Kft. is „bevállalta”. Mára egyértelművé vált, hogy az új, magyar fejlesztésű anyagot sokkal pontosabban lehet alkalmazni, mint az eredeti változatot, így a későbbiekben már a főfalak esetében is ezt használják majd.

A kivitelezés most vonzza leginkább a szakmai érdeklődést. A Közép-Kelet-Európában a kategóriájában egyedülállónak számító épületegyüttest – a speciális szigetelés befejezése után – kezdik felszerelni azzal a gépészeti rendszerrel, aminek köszönhetően a hagyományos fűtést és hűtést mindenkor nélkülözni lehet. Addig azonban a nyílászárókat is igen pontosan kell még beépíteni, a passzívház-minősítés során ugyanis a maximális légtömörséget is biztosítani kell, s azt már egy apró pontatlanság is lehetetlenné teheti.

A passzívház technológiát – a magyar építészeti tudás célszerű alkalmazásával – továbbfejlesztő Kormanik és Társai Kft. módszerei iránt a befektetők és a magáncélú építtetők érdeklődése is egyre nagyobb. Értesüléseink szerint újabb, turisztikai célú ingatlanok tervezésébe kezdtek, melyekről még mindig csak annyit árultak el, hogy azok szintén Csongrádon szélesítik majd az idegenforgalmi kínálati palettát. A panzió építésével párhuzamosan előkészítették egy kiskunfélegyházi családi ház, továbbá egy szegedi és egy nyíregyházi társasház építését. Kecskeméten többféle megrendelést kell teljesíteniük, immár egy speciális csarnok építése iránt is érdeklődik egy befektető. Kormanik Ottó szerint a cégük szakmai csapata számára ez a sokszínűség most a legcélszerűbb, hiszen a HUN-HON építési módszer helytállóságát a legkülönfélébb helyzetekben rövid időn belül igazolni tudják.

Forrás: CsongrádiHírek.hu