Hirdetés
Hirdetés

Négy üzemmódú légkezelő rendszer, ultravékony szigetelés, teljes légtömörség – befejezés előtt a Turbó Panzió épülete

2012. Július 25.

A legmodernebb passzívház-technológiai rendszerek és eszközök folyamatos fejlődését menet közben is követve, a kiviteli tervek iránymutatásait milliméteres pontossággal betartva végzi a Turbó Turista Panzió és Szolgáltatóház kivitelezését a Kormanik és Társai Kft., valamint az alvállalkozója, a Laczkó HUN-LAK Kft. Az építkezés márciusi kezdése után a kedvező időjárás az utóbbi két hónapban néha túlságosan is nyáriasnak bizonyult, így a faanyagoknál a kiszáradás, a fém- és betonelemek esetében pedig a nagyfokú hőtágulás okozta a mérnököknek a legtöbb fejtörést. A problémákat eddig mind sikerrel oldották meg, s ma már az augusztusi passzívház-minősítésre koncentrálnak.

A kánikula legalább annyira megnehezíti a passzívházak építőinek a dolgát, mint a kemény fagy, e technológia alkalmazásánál ugyanis egy-egy milliméteres eltérés akár komoly problémákat is okozhat. A csongrádi Turbó Turista Panzió és Szolgáltatóház generál-kivitelezését végző Kormanik és Társai Kft. ügyvezető igazgatója, Kormanik Ottó pozitív életszemléletét jól tükrözi, hogy még a forró nyári napokról szólva is felmutatott néhány eredményt. Mint mondta, a kényszerű várakozással telt kánikulai időszakokban a cég gépészmérnökei több olyan lehetőséget is felvázolhattak az építtetőnek, amely már a HUN-HON-technológia jövőjét jelenti majd, de még a hagyományos passzívház-technológia esetében is úttörőnek számít. Ezek közül néhány beépítéséről július elején annak ellenére döntést mertek hozni, hogy azok további várakoztatást, valamint többletkiadást eredményeztek.

Az építkezésen július eleje óta a gépészeti szerelést – esetenként teljesen pormentes környezetben – végzik. A belső terekben zajló munkákról az elmúlt hétvégén csak a műszaki vezető jelenlétében készíthettünk képeket. A földszinti födémre most felkerülő gépészeti egységek képezik ugyanis e passzívház energetikai- és szellőző rendszerének a gerincét. Ráadásul több megoldást elsőként eme épületben alkalmaznak, így érthető, hogy a legfrissebb megoldásokat különösen féltve őrzik. A titoktartás ellenére annyit mégis sikerült megtudnunk, hogy az építtető megrendelésére – a panzió és a konferenciaterem együttes hatékony működtetése érdekében – olyan kombinálható, négy üzemmódú hővisszanyerő és –elvonó rendszert építenek be, mely – a legnagyobb fokozaton elérhető maximális teljesítményével – szélsőséges terhelés kezelésére is alkalmas. Ráadásul, egy most kifejlesztett megoldásnak köszönhetően télen a túlmelegedést is segédenergia nélkül képes megelőzni.

A különleges megoldások miatt egyébként már most jelentős a panzió iránti érdeklődés. Akad, aki csak egy-két napot kíván eltölteni a szálláshelyen – úgy tudjuk, őket jobbára a szakmai kíváncsiság vonzza a létesítménybe. Ugyanakkor a ház híre is vonzerőt jelent, egy sportolócsoport tagjai például egy szaklapban olvastak a hagyományos fűtés és hűtés nélkül működő leendő vendéglátóegységről, s már az egyik idei edzőtáborukat is Csongrádra, a Turbó Turista Panzió és Szolgáltatóházba szervezik.

A generálkivitelező ügyvezetője, Kormanik Ottó úgy véli, az érdeklődést a kedvezőtlen természeti hatások felerősödése is növeli, hiszen a szélsőséges időjárási viszonyok közepette hazánkban is mind többen tapasztalják, hogy a nyári hűtési költségek időnként felülmúlják a téli fűtését, pedig a hagyományos fűtés is sokak számára alig-alig megfizethető. A nyár ugyanakkor idén is bebizonyította, hogy akik az elviselhető belső hőmérséklet elérése érdekében klímát használnak, hatalmas áramdíjszámlára számíthatnak. A levegő effajta hűtése miatt egyre többen küzdenek ízületi- és légúti panaszokkal. A passzívházakban viszont nem csak e kellemetlen hatásokat küszöbölik ki, s nem csupán az energiafogyasztást minimalizálják, hanem – a speciális légcserélő és –tisztító rendszerek alkalmazásának köszönhetően – a belső terek levegőjét por-, pollen- és csíramentesen tartják. Az ilyen épületekben szinte percek alatt felüdülnek a pollenallergiások, így a bent tartózkodás augusztusban és szeptemberben különösen javallott a parlagfű virágpora miatt szenvedőknek. Ráadásul a hagyományos klímatechnika alkalmazása nélkül is 22-26 Celsius-fok belső hőmérsékletnek, valamint a panziót körülvevő növényzet összhatásának köszönhetően a vendégek úgy érezhetik magukat, mint egy hegyi panzióban, ezért a csongrádi létesítményt az asztmatikus megbetegedésben szenvedők számára regenerálódási helyszínként is ajánlják.

Az épület kiváló hőtartását többek között az épület teljes légtömörségével érik el, ami azt jelenti, hogy a nem szándékosan (szellőztetéssel, ajtó- és ablaknyitással) kiengedetten túl máshogyan nem szökhet ki levegő az épületből. Ezt az átadást megelőző minősítés során a darmstadti Passzívház Intézet munkatársai ellenőrzik. Az épület kiváló hőtartó képessége szintén egy fontos kritérium, ezért a nyílászáróknál alkalmazták azt a nanotechnológiával kifejlesztett anyagot (három fotónkon szemügyre is vehető – a szerk.), amely a falszigeteléseknél használt speciális műanyagokat is messze lekörözi. A főfalak külső szigetelésénél alkalmazott harminc centiméter vastag hagyományos szigetelés helyett ez az anyag már fél (!) centiméteres rétegben felhordva is ugyanazt az eredményt hozza. Mivel a Csongrádon kipróbált különleges szigetelőanyag kiválóan funkcionál, a Kormanik és Társai Kft., valamint a nemrég alapított HUN-HON ZRt. partnerei már azon dolgoznak, miként lehet ugyanezzel az anyaggal a főfalak szigetelését is megoldani. A korszerű külső szigetelésből várhatóan Csongrádra is az elsők között jut majd, ugyanis a Kormanik és Társai Kft. munkatársai megkezdték egy helyi családi ház tervezését, s emellett egy helyi vízparti üdülőházsor tervezésére is előzetes megállapodást kötöttek. A csongrádi panzió átadása után Kormanik Ottó és csapata kora ősszel Kiskunfélegyházán és Nyíregyházán egy-egy családi ház, Debrecenben egy háromlakásos társasház építésébe kezd – természetesen mindhárom helyszínen a passzívház-technológia általuk továbbfejlesztett módszerét, valamint az ehhez kapcsolódóan kifejlesztett KOP-PASS-zsalurendszert alkalmazzák.

Forrás: CsongrádiHírek.hu