Hirdetés
Hirdetés

Jelentősen túlszárnyalták az alapkövetelményeket

2012. November 27.

A jó minőségű, csekély energiafelhasználású, kiváló légtömörségű passzívházak révén jelentősen csökkenthető hazánkban az energia-felhasználás, a szennyezőanyag-kibocsátás. Mindemellett fokozatosan minimalizálható az ország energia-behozatala, s a fosszilis energiahordozói importfüggősége is. E cél megvalósítása érdekében egy mérnökcsapat – csongrádi központtal – bő két éve dolgozik ama technológia kidolgozásán, amely az év elején jutott elsőként a próbatételig. A szakembergárda a hosszas pontosítások és tökéletesítések nyomán idén ősszel nemzetközi szakmai szinten is kiválónak számító elismerést vívott ki, ugyanis a csongrádi referenciaépülettel sikerült az egyik legfontosabb alapkövetelménynek példátlan módon, az elvártnál sokkalta jobban megfelelniük.

A hagyományos fűtés és hűtés nélkül, minimális energiafelhasználással működő házak építése sajátos technológiai szakismeretet igényel, melynek kidolgozásán egyre több cég munkálkodik. Az első igazi eredményt egy csongrádi származású gépészmérnök Kiskunfélegyházán épített családi házánál érték el, ugyanis megépítették Magyarország legkisebb fűtési hőigényű passzív lakóházát. A Bankfalu városrészben lévő épület éves fűtési hőigénye négyzetméterenként mindössze kilenc kilowattóra, így a nettó százhetven négyzetméter alapterületű ház fűtési összköltsége egy teljes év alatt sem éri el a tizenötezer forintot.

Az időközben kibővült csapat megalkotta a honosított passzívház technológia alapelemét, a KOP-PASS-rendszert. A műszaki találmányt – egy csongrádi építtető-szponzornak köszönhetően – már első alkalommal olyan vendéglátó komplexumban alkalmazhatták, amelyhez hasonlóban – az eddigi információk szerint – passzívház technológiát Magyarországon még soha nem próbált beépíteni senki. A nyolcszobás panzió és a széleskörű igények kielégítésére alkalmas, nagyméretű, egy légterű rendezvényteremben egy vendég esetén is ugyanúgy biztosítani kell a stabil hőmérsékletet és levegőminőséget, mint amikor abban például egy nyári lakodalom idején akár százhúsz fő tartózkodik, akik többsége éppenséggel táncol.

Az effajta rendszerek egyik legfontosabb alapja a belső energetikai viszonyok maximális irányítás alatt tartása, vagyis például minden keletkező hőt – így a bent tartózkodó emberek, az alkalmazott technikai eszközök – által leadott hőenergiát is a lehető legnagyobb mértékben használni kell. Adott esetben a felesleges energiát a légtérből el kell vonni, s részben tárolni kell. Ha viszont– például az alacsony külső hőmérséklet miatt – szükségessé válik a fűtés, a megfelelő szellőztetés mellett is a lehető legnagyobb mértékben vissza kell tartani a hagyományos technológiájú épületekből ilyenkor egyszerűen kiszökő energiát. Ez utóbbi, korántsem egyszerű feladatot sikerült a KOP-PASS-rendszerre támaszkodva – eszményire fejleszteni.

Az időközben Zöldkert Panzió névre keresztelt létesítmény épületében november elején elvégezték a passzívház légtechnikai-rendszer tökéletes működését lehetővé tevő légtömörség-vizsgálatot. Ez a gyakorlatban annyit jelentett, hogy megfelelő ventilátor használatával megnövelték, majd lecsökkentették az épületen belüli légnyomást, miközben mérték, hogy a különféle nyílászáróknál, a falak illesztési pontjainál, s az egyéb apró réseken összesen mennyi levegő szökik ki, avagy be. E Blower-Door-teszt elvégzésére dr. Vajda József okleveles gépészmérnököt, energetikai szakmérnököt, a PTE PMMIK főiskolai tanárát, minősített passzívház oktatót kérték fel. A Magyarországon szakmailag egyik legelismertebbnek számító nemzetközi szaktekintély és munkatársai a mérések során elsőként arra gyanakodtak, hogy valami gond lehet a műszereikkel, ugyanis azok hihetetlennek tűnt eredményeket mutattak. Végül négyszáz mérési eredmény adatait – melyeket egyenként, kézzel rögzítették – értékelték ki, ezekből egyértelműen kiderült, hogy a csongrádi passzívház panzió épülete a még elfogadott n50=0,6 1/h légcsereszám helyett sokkal jobbat, n50=0,165 1/h értéket produkál. Eme eredmény már kijutott a passzívház építési technológia németországi központjába is, ahol szintén jelentős elismerést váltott ki. Mivel a KOP-PASS-rendszer bizonyítottan kiválóan teljesített, már a hazai kormányzati szintű tárgyalások során is jelentős mértékű előremozdulás tapasztalható, ugyanakkor megjelentek az egyértelmű befektetői érdeklődések is.

Forrás: CsongrádiHírek.hu